УниБИТ е университет, който разполага с технически и научен потенциал за осъществяване на проекта „Модел за изследване и повишаване на авторскоправната грамотност в медиите в университетска среда“. Университетът разполага с отлично подготвени специалисти и разработени лекционни материали по интелектуална собственост, авторско право, право, медии и реклама.

Университетът активно участва, подкрепя и провежда инициативи на двете водещи организации в света – Световната организация за интелектуална собственост и Европейската патентна организация.

УниБИТ е сред учредителите на Сдружението „Мрежа на преподавателите по интелектуална собственост“ и е активен и деен участник и домакин на международни форуми, свързани с преподаването на интелектуална собственост и в частност авторско право и сродни на авторското права. Основни партньори на национално ниво на УниБИТ са Патентното ведомство на Р България и Министерство на културата, които отговарят за закрилата на интелектуалната собственост в Р България.